X problem som kan uppstå vid privata bostadsköp

5 maj

När man ska sälja sin bostad finns det ofta lite av en spänning i luften, och själva säljprocessen i sig kan upplevas som både spännande och jobbig. Samtidigt kan vara riktigt roligt att ge sig in på ett nytt äventyr för att hitta en ny bostad, speciellt om man ska köpa en egen. På vägen mot ett privat bostadsköp kan det dock uppstå en del problem. Vi kommer att lista de problem som kan uppstå vid köp av privat bostad här nedan, så att ni kan undvika dem och få hjälp när du anlitar en mäklare i Helsingborg!

Undvik dessa problem vid privat bostadsköp

För att ni ska få bästa möjliga förutsättningar då ni ska köpa en privat bostad är det viktigt att ni vet vad som gäller, vilka möjligheter som finns, och vilka problem som kan uppstå och som du ska försöka undvika. Vi går rakt på sak och radar upp de främsta problemen som ni bör se upp för.

  • Säljaren är inte den riktiga ägaren

Det är lätt att lita på bostadssäljaren och allt som han/ hon säger eller hänvisar till när det gäller bostaden, men faktum är att somliga låtsas äga en bostad och försöker sig på att sälja den utan att de har den juridiska rätten till möjligheten/ rätten till att göra. Detta är ett väldigt vanligt problem som kan uppstå då du ska köpa bostad, och det gäller alltså att du eller din fastighetsmäklare i Helsingborg kollar upp detta innan.

  • Ditt lånelöfte gäller inte

Ett annat vanligt problem som kan uppstå är att ditt lånelöfte faktiskt inte blev godkänt, vilket då innebär att du inte kommer få möjligheten att låna de pengarna och köpa den bostaden du kanske kollat in. Att få ett lånelöfte är inte att få ett beviljat lån, utan det är ett preliminärt besked fram till dess att du fått det beviljat på papper.

  • Ägaren har pantsatt bostaden

Detta är rätt ovanligt, men det kan i vissa fall ligga en så kallad dold pant på bostäder som är till försäljning. Det innebär alltså att bostadens ägare pantsatt sin bostad som en slags garanti hos banken, vilket inte alltid förekommer vid försäljning. Se till att kontrollera bostadens förteckning för att se om det finns någon dold pant innan ni går vidare, något du också kan få hjälp med genom att anlita en mäklare.

Så länge du och din mäklare vet vad ni ska kolla efter finns det oftast inget att oroa sig för vid köp av en privat bostad, men har du otur kan det absolut uppstå några problem. Oftast visar sig detta innan försäljningen sker, men i vissa fall har ägaren dolt det så bra att till och med mäklaren kan ha svårt att se det. Se till att kontrollera bostaden ordentligt, och att du får professionell hjälp för att undvika de ovanstående problemen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *