Var noggrann med din flyttstädning

22 jan

Var noggrann med din flyttstädning

En flyttstädning har höga krav på sig. Den som slarvar kan åka på en dyr räkning, om det är så att fastighetsbolagen behöver ordna en städfirma. Är man osäker på om man har gjort rätt under städningen, kan det vara en god idé att kontakta en städfirma.

Flyttstädning är billigare om du fixar det själv

Det finns gott om exempel på flyttstädning som inte riktigt gått rätt till. Ofta kan det lösas genom man går tillbaka och städar det som det klagas över, men det är inte alltid så enkelt. Det händer att fastighetsbolagen ordnar flyttstädning till lägenheten – vilket sannolikt är dyrare än om du skulle anlita en firma själv. Många värdar har i hyresavtalet en punkt om att de själva anlitar ett företag för flyttstäd, givet att den som flyttar inte ut gjort det tillräckligt bra.

Det kan bli uppemot dubbelt så dyrt att låta fastighetsbolaget ordna städningen. Som privatperson har du nämligen rätt till RUT-avdrag – en subventionering på 50 % av arbetskostnaden – vilket inte företag har. Dessutom har du tid att ordentligt jämföra priser, ta in flera offerter och slutligen välja en som passar dig, om du gör det själv.

Anlita städföretag med garanti

En god idé är att anlita ett städföretag som har garanti på sina arbeten. Skulle fastighetsvärden vara missnöjd, är det inte du som tar den eventuella fakturan på att städningen behöver göras om.

Vad ska egentligen göras?

En flyttstädning innebär att lägenheten ska återställas till skicket det var vid inflytt. Ska du sköta det själv, är det bra att ha en checklista. Till exempel ska följande göras:

  • Golven ska torkas och dammsugas.
  • Persienner ska rengöras.
  • Det ska göras rent bakom elementen.
  • Garderob, skåp och dörrar ska rengöras.
  • Hyllor och lådor i förvaringsutrymmen ska torkas.
  • Fönstren ska putsas – invändigt, utvändigt och mellan glasen.

Tips för dig som ska städa själv

  • Börja med badrummet. Många börjar gärna med badrummet, eftersom det är väldigt tidskrävande.
  • Var noggrann i tvättstugan. Tvättstugan ska städas som andra rum, men glöm inte att rengöra maskinen från tvättmedelsrester och ludd. Maskinen bör också dras fram så att du kan rengöra bakom den.
  • Dokumentera ordentligt när du städat klart. Om någon skulle anmärka på fel, har du bilderna att luta dig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *