DIY – vad är det egentligen?

24 dec

Kanske har du scrollat runt på sina sociala medier eller andra sidor och sett rubriker och texter som innehåller förkortningen DIY? Det är en engelsk förkortning som står för Do It Yourself, och ofta är projekten sådant som vem som helst kan klara av att göra. Det kan handla om att fixa tråkiga möbler till lite roligare och snyggare genom att använda färg, nya knoppar och beslag eller klä dom i dekorplast, eller att fixa en schysst klätterställning till växterna i trädgården.

Här kan du läsa mer om DIY och några vanliga exempel på projekt och fler hittar du när du t.ex. besöker en DIY-portal.

DIY – Gör det själv

DIY är som sagt en förkortning som står för Do It Yourself, vilket på svenska blir Gör det själv. Projekten är ofta sådant man kan göra hemma – alltifrån enkla papperspyssel till renovering och upprusning av möbler. Det kan också finnas beskrivningar och tips kring enkla budgetrenoveringar och annat som på något sätt kan förändra eller förnya. En ganska rolig trend som syns inte minst på bloggar och i sociala medier.

Vad behöver man?

För att genomföra ett DIY projekt kan man ofta använda sådant man redan har hemma, beroende på vad det är för typ av projekt såklart. Kanske kan du pyssla med en gammal byrå, ett par gamla gardinlängder, en tapetrulle eller spillvirke från ett tidigare bygge.

Generellt återanvänder man gamla saker för att skapa sina DIY projekt men ibland kan man också behöva köpa nytt material. För den som gillar trender och har sett många roliga idéer att göra verklighet av kan det vara bra att ha åtminstone några av följande verktyg och redskap hemma:

  • Limpistol
  • Målarfärger och penslar
  • Såg
  • Hammare
  • Skruvdragare
  • En bra sax

Det är svårt att beskriva exakt vad ett DIY projekt är, eftersom det kan vara i princip vad som helst. För den som är pysselsugen och vill få utlopp för sin kreativitet finns dock oändligt med tips att hitta på nätet. Har du redan en idé, till exempel att skapa en egen taklampa, kan du alltid söka efter ”DIY taklampa” så kommer du garanterat hitta fler som redan gjort samma projekt.

I sociala medier kan man även använda sig av hashtagen #DIY för att hitta nya spännande saker att prova på. Även här kan man lägga till ett eller flera ord om man letar efter något specifikt att inspireras av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *