Infraröd bastu och stress

25 jul

De effekter som en infraröd bastu kan ha på hälsan är många. Det som många använder det för är att koppla av i vardagen och för att stressa mindre. Hela upplevelsen ska vara förenad med just avslappning. När man lyckas slappna av mer i vardagen kan det leda till ökat välbefinnande.

Först och främst – det är skillnad på stress och stress

Människan har alltid upplevt stress. Men sätten vi gör det på idag skiljer sig från hur vi gjorde det förut. För längesedan upplevde människan som regel stress vid direkt fara, till exempel vid ett anfall av ett vilt djur. Stressen kom då snabbt, och när faran var över kunde kroppen gå tillbaka till normalläge.

Så ser det inte riktigt ut idag. Stressen som många människor upplever idag är inte sällan på grund av tidsbrist och press. Vi har helt enkelt andra stressfaktorer idag än vad människan hade för flera tusen år sedan. En nackdel idag, är att det är lite svårare att göra sig av med stresshormonerna och den extra energin som kroppen ges. Det här leder till att kroppsliga funktioner som är beroende av bra blodcirkulation, så som ditt immunförsvar till exempel, försämras. Det här kanske främst här som en infraröd bastu kan vara till hjälp.

Designade med avslappning i åtanke

När man tittar på de olika modeller som finns på marknaden, är det tydligt att de är designade med avslappning i åtanke. En del skulle säga att de är mer avslappnande än traditionella bastur – men visst kan det råda oenighet där.

En skillnad är förekomsten av musik, så som stereo med AUX-uttag eller radio. Förvisso förekommer det även i traditionella bastur, men det tycks vara vanligare att se i en infraröd bastu. En anledning till det kan vara temperaturen och luftfuktigheten. Det är billigare att installera inbyggd teknik på insidan av en infraröd bastu, eftersom både temperatur och luftfuktighet är lägre. Bara för att temperaturen är lägre innebär det dock inte att du inte svettas – tvärtom. Skillnaden ligger i att de infraröda strålarna penetrerar kroppen djupare.

Så hjälper infraröd bastu med stress

  • En infraröd bastu ger dig en chans att slappna av i vardagen
  • Du får tid för dig själv med egen musik
  • Ökar blodcirkulation som kan lindra symptom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *